top of page
  • Writer's pictureElli

6 + 1 askelta täydelliseen kaason / bestmanin puheeseen

Täydellisen puheen kirjoittamisen ei tarvitse olla hankalaa. Muutamalla helpolla neuvolla ja vinkeillä puheesta saa loistavan, persoonallisen ja koskettavan.



0. Ennen puheen kirjoittamista, muista tyylin valinta.

Hääpuhetta pitäessä paras tapa on olla oma itsensä. Silloin puheesta tulee täydellinen. Jos olet luontaisesti hauskuuttaja, älä yritä väkisin pitää itkettävää puhetta, puheesi on koskettava joka tapauksessa. Jos taas olet luonnostaan tunteellisempi, anna sen näkyä. Hauskuuttaminen väkisin on vain vaivaannuttavaa. Tarkastele siis ensin itseäsi ja päätä sitten, kumpi on luonnollisempi tyyli sinulle, hauska vai tunteikas. Voit toki olla molempia. Pieni huomautus kuitenkin, puheen ei ole tarkoitus olla stand-up show, joten älä heitä koko settiä vitsiksi. Älä varsinkaan tee sitä morsiamen tai sulhasen kustannuksella.


1. Esittely.

Esittele itsesi lyhyesti ja ytimekkäästi. Esittely kannattaa koostaa seuraavista asioista: kuka sinä olet, kumman ystävä olet, missä tutustuit ystävääsi, kauan olette tunteneet ja milloin tapasit hänen puolisonsa.


2. Memory lane.

Kerro tarina joka kuvastaa teitä kahta ystävinä. Kerro hauska sattumus, jokin tärkeä virstanpylväs tai se hetki jolloin mielestäsi teistä tuli parhaat ystävät. Kerro, mitä ajatuksia kertomasi muisto tuo esille. Jätä tässä kohtaa inside-jutut pois. Muistutuksena myös, girl code ja bro code pätee edelleen. Ei jaeta tässä kohtaa liian noloja tai mauttomia tarinoita.


3. Kehu, kehu, kehu ja kehu.

Kuinka usein kerrot ystävällesi kaikki hänen hyvät puolensa? Tässä kohtaa heitä piut paut suomalaiselle vaatimattomuudelle ja kehu ystävääsi niin paljon kuin vain ikinä keksit. Loppujen lopuksi, hän on kuitenkin paras ystäväsi. Kehu luonnetta, ystävyyttä, ulkonäköä ja kaikkea sitä hyvää, mitä ystäväsi on elämääsi tuonut. Kerro mitä kaikkea hyvää tuleva puoliso saa loppuelämäkseen (luultavasti puoliso tämän tietää, sillä onhan hän halunnut avioliittoon, mutta hyvistä puolista muistuttaminen ei silti ikinä ole haitaksi).


4. Parin yhteinen taival.

Kerro mitä sinä näet parissa, miksi he sopivat toisilleen ja miksi olet onnellinen heidän puolestaan. Kerro myös mitä hyviä puolia näät puolisossa. Oletko viettänyt aikaa yhdessä parin kanssa? Voit kertoa jonkun hauskan tai koskettavan tarinan siitä.


5. Neuvoja tuoreelle parille.

Tässä kohtaa saa käyttää luovuutta. Valitsitko alussa hauskan tyylin? Heitä joku hauska neuvo (ei mauton kuitenkaan). Jos olet enemmän tunteikas, neuvo tunteella. Tätä varten voi myös kerätä neuvoja lähipiiristä, kuten parin vanhemmilta, omilta vanhemmilta tai ystäväpiiristänne.


6. Loppusilaus.

Kerro miksi pari on onnekas yhdessä, kiitä ystävääsi ja toivota parille onnea ja rakkautta. Halaa kumpaakin. Ennen halausta, puheen voi päättää myös runoon tai lainaukseen, jos se tuntuu itsestä luonnolliselta.



Muita vinkkejä:

Harjoittele puhetta ja muista muistiinpanot!

Rentoudu, hengitä syvään ja muista puhua tarkoituksella hitaasti.

Tämän pitäisi olla itsestäänselvyys, mutta ei ex-kumppaneiden mainitsemista.

Älä puhu liikaa itsestäsi, hääpäivänä on kyse parista.

Älä kerro mitään, mitä et kertoisi omille isovanhemmillesi.

Älä kerro inside-juttuja.



Lue myös:


Seuraa somessa:


0 kommenttia
bottom of page